JSN Glamo - шаблон joomla Книги
Menu

Пресса о балете "Форвард"


 ВВС Украина о балете "Форвард"

 Пенальті у пуантах. У Донецьку ставлять балет про футбол

 Ліна Кущ

 футбольний матч

Гравці "Шахтаря" впізнають себе у балеті

Донецький національний академічний театр опери та балету імені Солов'яненка готує балетну виставу про футбол, героєм якої стане футбольний клуб "Шахтар". Прем'єру вистави глядачі зможуть побачити наступного року, а автори ідеї та постановники хочуть присвятити її Євро-2012.

"Вони прагнуть завоювати перемогу, віддаючи всі сили для досягнення мети. Вони долають перешкоди, перемагають біль і поразки. І ось нарешті вона - твоя…", - так народний артист України, художній керівник Донецької опери Вадим Писарєв розповідає про майбутню футбольну виставу.

Автор ідеї переконаний, що створений донецьким балетом спектакль стане унікальним.

"Балет про футбол не зробили в жодній країні світу. А у нас він буде! Це стане екзотикою для зарубіжних глядачів", - каже Вадим Писарєв.

Музику до балету написала київський композитор та диригент Анастасія Комликова. До музичних фрагментів включені також записи, зроблені під час футбольних матчів. Робоча назва балету – "Історія однієї біографії". Репетиції розпочнуться вже у січні наступного року.

У футболу є душа

"Балет про футбол не зробили в жодній країні світу. А у нас він буде! Це буде екзотика для зарубіжних глядачів"

Вадим Писарєв, художній керівник Донецького театру опери та балету

"Мені хочеться показати футбол з середини, - розповідає Писарєв. – Душа, переживання – вони приховані. Але почуття є – почуття боротьби, якоїсь несправедливості. Тренер – він така сама людина, як і всі. Просто ми цього не бачимо. Головним героєм вистави буде не окремий футболіст, а ціла команда. І, звичайно, згадаємо про останні перемоги донецького "Шахтаря" та теперішньої команди, яка досягла найвищих успіхів в історії клубу. Переможна хода футболістів – ця тема стане головною у фіналі", - розповідає Вадим Писарєв, який був солістом балету Донецького театру.

Народний артист зізнається, що на стадіон ходить рідко, але завжди дивиться футбол по телевізору.

"Якщо ти – донеччанин – це твій обов'язок: уболівати за команду, переживати і бажати їй успіху. Я народився у Донецьку і ходив на футбол ще на старий стадіон "Шахтар". Після матчів тролейбуси були переповнені, і я повертався пішки. Знав, що ітиму десять кілометрів, але не було й думки відмовитися від футболу", - каже Вадим Писарєв.

Теперішніх та колишніх гравців "Шахтаря" можна часто побачити в донецькій опері, тому консультантів у постановника вистачає, запевняє він.

Вадим Писарєв: від футболу до балету - один крок

Вадим Писарєв: від футболу до балету - один крок

"Я товаришую із футболістами, більше - зі спортсменами старшого покоління. Володимир П'яних не пропускає жодної прем'єри, часто бувають Кондратов, Рудаков, Звягінцев, Соколовський, Грачов… Із теперішніх гравців – бразильці ходять, Левандовськи був. Бачив їх на балетах та на операх", - запевняє директор театру.

Балет про футбол - до Євро 2012

У театрі покладають великі надії на Євро-2012: репертуарну афішу оформлять англійською та узгодять зручний час початку вистав, щоб уболівальники змогли і yа матч потрапити, і мистецтвом насолодитися.

"Балет та футбол – вони трохи відмінні"

Віктор Грачов, колишній гравець "Шахтаря"

"Це примітивна думка, нібито гості приїдуть лише пиво попити і на футбол подивитися, – каже народний артист. – Ні, люди підуть і до театру. Квитки у нас недорогі, до того ж репертуар щодня оновлюється. Мені норвежці телефонують, їх 100 осіб на чемпіонат приїздить. І питають, які вистави йтимуть. Уболівальники за лічені дні побачать у нас і "Аїду", і "Набукко", і "Лебедине озеро".

Днями під час зустрічі із екс-гравцем "Шахтаря" Віктором Грачовим донецькі школярі поцікавилися у гостя, чи він бачить зв'язок між балетом та футболом.

"Складне питання… Сьогодні такий футбол, що судді не дають особливо торкатися гравців. Не те, що 30 років тому. Зараз за таке дуже суворо карають. Балет та футбол – вони трохи відмінні", - відповів футболіст.

Вивчивши суворі правила сучасного футболу, Вадим Писарєв загадково посміхається: "Був такий балет – про Трістана та Ізольду. Вони кохали одне одного, але не могли доторкнутися, тому що тоді б померли обоє. Але почуття можливо передати рухами, тілом, навіть якщо герої не торкаються один одного. У тому й сила класичного танцю".


Dancechanneltv.com


Передача о балете "Форвард"


 

Go to top